Diabetes: Jalkojen ongelmat ja hoito

Diabetesta sairastavan jalat ovat vaarassa merkittäville ongelmille, joista yleisimpiä ovat jalkojen pitkäaikaiset haavaumat ja ääreishermojen häiriöt eli neuropatia ja iskemia.
Hyvä diabeteksen hoito ehkäisee lisäsairauksien syntymistä jo ennalta. Sen lisäksi diabetesta sairastavien tulee huolehtia hyvästä alaraajojen lihasvoimasta ja nivelten liikkuvuudesta.
Lue tarkemmin, mistä diabetesta sairastavalla jalkaongelmat johtuvat ja miten ongelmien ehkäisy onnistuu.
Miksi diabetesta sairastaville jalkaongelmat ovat tyypillisiä?
Jalkaongelmien taustalla on kyse pitkälti pienten ja isojen suonten toiminnan heikentyminen. Tärkeimmät syyt diabetesta sairastavan jalkaongelmista johtuvat pienten verisuonten valtimotaudin aiheuttama neuropatia (ääreishermoston toimintahäiriö) sekä verisuonten vaurioista johtuva iskemia (hapenpuute). Diabetesta sairastavalle nämä verisuoniongelmat heikentävät kudosten kuntoa ja hidastavat vammojen paranemista.
Neuropatia vaikuttaa siihen, ettei jalan tuntoaistimukset toimi normaalisti. Henkilön kyky tuntea esimerkiksi kipua tai lämpötilojen vaihtelua on heikentynyt. Jalkaan voi tulla esimerkiksi pieni haava tai nirhauma, eikä haavaa huomaa tai tunne. Se aiheuttaa yhdessä huonon verenkierron kanssa sen, että jalkojen iho ei parane tavallisesti ja pienenkin jalkahaavan saa pitkällä aikavälillä vakavaksi ongelmaksi.
Syynä jalkojen huonoon kuntoon voi olla yksinkertainen asia, kuten huonot kengät, kävely paljain jaloin, kivi kengässä tai jalan virheasento. Sopivien kenkien löytäminen ja jalkaongelmien ehkäisy voidaan ratkaista yksilöllisillä tukipohjallisilla, jotka on suunniteltu diabeetikon jaloille.
Diabeetikon jalkaongelmien ehkäisy
Diabeteksen ja muiden valtimotautia lisäävien tekijöiden hoito etukäteen ennaltaehkäisee lisäsairauksien syntymistä. Jalkojen kunto ja nivelten toiminnallisten ongelmien ehkäisy on hyvä ottaa huomioon alaraajojen liikkuvuuden ja lihasvoiman kehittämisen yhteydessä.
Haavojen ehkäisyn lisäksi jalkojen rakenteelliset ja toiminnalliset ongelmat tulisi hoitaa jo varhaisessa vaiheessa, ettei lisäongelmia ehdi muodostua. Tällaisia ovat esimerkiksi jalkaterän virheasennot, sisäänkasvaneet varpaankynnet, vaivaisenluut tai muut iho-ongelmat.
Hyvä jalkahygienia
Pese jalat päivittäin käyttämällä lämmintä vettä ja mietoa saippuaa. Vältä liian kuumaa vettä tai kovaa pesua, sillä jalkojen hermovaurio voi heikentää tuntoaistia.
Kuivaa jalat huolellisesti, sillä pienikin haava voi johtaa ihon rikkoutumiseen. Kuivaa huolellisesti myös varvasvälit, jotta vältät sieni-infektioita.
Ihon hoito
Kosteuta ihoa varsinkin jalkojen ulkopinnoilta ja jalkapohjista. Vältä voiteen levittämistä varvasväleihin, sillä infektio voi syntyä liiallisesta kosteuttamisesta.
Neuropaattisen haavan paranemista voi vauhdittaa, mikäli se löydetään ajoissa. Jalkojen jatkuva ja päivittäinen tutkiminen auttaa löytämään haavoja, rakkoja, punoitusta, turvotusta tai muita iho-ongelmia. Käytä tarvittaessa toista henkilöä apunasi tai peiliä.
Kynsien hoito
Pidä varpaiden kynsien kunnosta huolta. Leikkaa kynnet suoriksi ja vältä liian lyhyeksi leikkaamista. Pyöristä kynnet varovasti viilalla ja vältä kynnen ympäristön vaurioitumista. Älä myöskään revi kynsiä, jotta vältät kynsivauriot.
Sopivat kengät
Sopivat kengät voi antaa tarvittavan tuen jalkojen hyvinvoinnille. Valitse pehmeät ja mukavat kengät, jotka eivät hankaa. Kenkien apuna kannattaa käyttää tarpeen vaatiessa tukipohjallisia, jotka estävät jalkojen virheasentoja.
Tarkista kengät aina ennen niiden jalkaan laittoa. Etsi kengistä kivenmurusia tai muita esineitä, jotka voivat aiheuttaa painetta tai hiertymiä. Vältä paljain jaloin kävelemistä, jotta voit estää jalkapohjien haavaumia ja vammoja.
Verenkierron parantaminen
Diabetesta sairastavan tulee liikkua säännöllisesti päivittäin, käveleminen ja liikkuminen parantavat jalkojen verenkiertoa. Pyri välttämään pitkäaikaista paikallaan istumista tai seisomista, pyörittele ja venyttele nilkkoja säännöllisesti.
Muut terveydelliset seikat vaikuttavat myös verenkiertoon heikentävästi, kuten tupakointi tai ylipaino. Pyri pitämään yleiskunnosta huolta, niin se vaikuttaa positiivisesti diabetekseen liittyviin oireisiin.
Säännölliset jalkatutkimukset
Tukipohjalliset diabeetikon jalkahoidon tukena.
Voit varata ajan ilmaiseen jalkatutkimukseen, niin kartoitamme tarpeesi tukipohjallisten osalta jalkahoitosi tukena.
Varaa aika ilmaiseen jalkatutkimukseen.
Varaa ilmainen jalkatutkimus Meilahden Ortopediatekniikalta
Meilahden Ortopediatekniikka tarjoaa ilmaisen jalkatutkimuksen, jossa jalkojen kunto voidaan arvioida ammattilaisen toimesta ja valmistaa oikeanlaiset tukipohjalliset tukemaan jalkojen virheasentoa.
Kun jalat tutkitaan, niin usein ongelmia voidaan löytää, mitä et olisi välttämättä aiemmin osannut ottaa huomioon.
Varaa aika maksuttomaan jalkatutkimukseen, soita 050 516 1515 tai lähetä viesti sähköpostiosoitteeseen pauli.tarpila@meilort.fi.